Plastic Soup Foundation

De tsunami van plasticsoep in de oceaan

Het woord ‘plasticsoep’ is je vast niet ontgaan, want je komt het bijna dagelijks tegen in het nieuws. Plastic heeft fantastische eigenschappen: het is spot goedkoop en gaat tientallen jaren mee. Daarom is bijna alles om ons heen gemaakt van plastic en de komende 10 jaar wordt er verwacht dat de productie van plastic met 40% toe gaat nemen. Een deel hiervan eindigt in de oceaan. Dit heeft grote nadelige gevolgen voor onder anderen vissen en zeevogels, maar ook voor ons eigen gezondheid. Plastic in de natuur valt namelijk in deeltjes uiteen. Dieren eten dit en uiteindelijk komt het bij ons ook op bord. Plastic Soup Foundation is een ‘single-issue’ milieuorganisatie die zich inzet om de tsunami van plasticsoep zo snel mogelijk te stoppen.

De tsunami van plasticsoep stoppen. Kort gezegd de missie van Plastic Soup Foundation. Als dit niet lukt zadelen we toekomstige generaties op met de gevolgen van een verschrikkelijke plaag. Sinds 2011 is Plastic Soup Foundation een single-issuorganisatie die zich volledig focust op plastic. Wanneer de toevoer van plastic naar onze oceanen niet wordt gestopt blijft het dweilen met de kraan open. Daarom de slogan: No plastic in our water or our bodies’. 

In 1997 ontdekte kapitein Charles Moore de plasticsoep midden op de grote oceaan. Telkens zag hij kleine stukjes plastic rondrijven langs zijn boot. Het probleem? Wijzelf. In de vorige eeuw zijn we massaal plastic gaan gebruiken voor. De grootste veroorzaker is wegwerpplastic, ook wel single use plastic genoemd. Denk hierbij aan flesjes, bakjes, tasjes en andere verpakkingen. Jaarlijks gaat het hier om miljarden items. Het gaat bovendien niet alleen om eenmalig plastic.  Er zijn ook vele voorbeelden op te noemen waarbij mensen geen idee hebben dat het vervuilend is. Kleding is bijvoorbeeld gemaakt van microplastics. Bij elke wasbeurt komen micro plastics vrij en verdwijnt het in het afvalwater. 

Plastic Soup Foundation pakt het bestrijden van plasticsoep aan bij de bron. Daarbij richten ze zich op drie hoofddoelen:

  • voorkomen dat plastic in het milieu beland;
  • het vergaren en delen van kennis over de gevaren van plastics;
  • bereiken van een absolute reductie van het gebruik en de productie van plastic.

Binnen deze thema’s hebben ze verschillende projecten lopen. Denk hierbij aan de world cleanup day en beat the microbead. Benieuwd naar meer projecten? Bekijk dan hier de website.

Cijfers van 2020

Plastic Soup Foundation is een erkend goed doel door het CBF. Het CBF is een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op erkende goede doelen en toetst of ze voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Ook dragen ze bij aan een professionele en transparante sector.  Hierbij tonen ze ieder jaar een financiële samenvatting. Bekijk hier het volledige CBF rapport van Plastic Soup Foundation.

Zo gaven ze het geld uit
0 miljoen
Maatschappelijk doel
85%
Werving
7%
Beheer en administratie
8%
Zo kwam het geld binnen
0 miljoen
Particulieren
14%
Loterijen
19%
Organisaties zonder winststreven
43%
Bedrijven
19%
Subsidies
4%